Meget tyder på, at regeringens målsætning om at fremme iværksætterkulturen er lykkedes. I hvert fald er det mere populært end nogen sinde før at ”få fod under eget bord”, og det er godt for både Danmark og danskerne. Alt for mange iværksættere løber dog panden mod muren og må droppe projektet på grund af banaliteter. Læs med og få et par tips til, hvor det let kan gå galt.
Få styr på økonomien fra første dag
Bogføring og regnskab er sjældent noget, der optager iværksætteren. Han er mere opsat på at få ideen ført ud i livet og komme ud over stepperne. Sådan skal det for så vidt også være, men penge er nu engang omdrejningspunktet for enhver virksomhed, og uden penge stopper legen. Det er derfor vigtig at have styr på både pengeflow og likviditet, og er det ikke noget, man selv kan overse, er det nødvendigt at outsource denne del. Det må ikke flyde, for så ender det med stor sandsynlighed galt. I den forbindelse er der jo også visse myndighedskrav og frister, der skal overholdes, hvis ikke virksomheden skal ende med at blive tvangslukket.
Hold faste omkostninger nede
Terminerne og de faste omkostninger falder hver måned, uanset om der er indtægter eller ej. Det er vigtigt at holde sig for øje, at der altså ikke kommer løn ind på kontoen hver den første, og i starten er det meget normalt, at der måske snarere er underskud. I denne fase kan de faste udgifter køre en lille virksomhed helt i sænk. For mange er huslejen den største post, så den skal tænkes ind fra start. Brug ekstra tid på at finde de første lokaler til en attraktiv pris og husk, at du altid kan flytte til større forhold, når indtægter begynder at komme. Se mere på www.edc.dk/erhverv og hos de andre mæglerkæder, hvor du kan anvende søgefunktionerne for hurtigt overblik. Ring også gerne til dem og forklar din situation. Så kan du komme i kartoteket og vil blive kontaktet, så snart de falder over noget, som måske kunne have din interesse. Den service koster typisk ikke noget.
Hav altid reserver til uforudsete udgifter
Efter krisen i 2008 er bankernes risikoprofil blevet markant strammere, og det er de færreste iværksættere, der kan skaffe risikovillig kapital, hvis de ikke personligt kan stille sikkerhed. Førhen kunne man ofte tage ned i banken og få kassekreditten forhøjet, hvis der pludselig blev behov for ekstra likviditet, men den tid er forbi. Sørg derfor altid for at have noget ekstra likviditet i baghånden. Særligt i starten kan der let dukke regninger og udgifter op, som du ikke lige havde tænkt på. ”Cash is king”, og det gælder mere end nogensinde.