Igennem årene er der mange danske designer der har sat deres eget personlige præg på dansk møbeldesign, i en sådan grad at deres værker stadig kan findes i møbelbutikker overalt i verden.
I denne artikel hædres to designs, af en de måske mest kendte danske møbelarkitekter, der nogensinde har levet. En mand der med sin unikke møbelstil, var med til at sikre Danmarks gennembrud på det globale møbelmarked, ved at fokuserer på kvalitet og materiale, Hans J. Wegner.
Den feminine Y-stol
I 1944 påbegyndte den danske designer Hans J. Wegner en stoleserie, med en yderst usædvanlig inspirationskilde: En serie af portrætter af danske købmænd, der alle sad i kinesiske stole fra Ming dynastiet.
En af de mest populære stole der udsprang fra denne serie, var Y-stolen, måske bedre kendt blandt møbelentusiaster som “Ønskebens stolen”.
Y-stolens unikke udseende, der for alvor viste Wegners unikke passion for at inkorporere træ i sine designs, gjorde at den hurtigt fik sin egen ikoniske plads, ikke blot i folks hjerter, men på møbelmarkedet. Y-stolen var et modigt forsøg på at forny datidens møbelmode, ved ikke at separere stolens ryglæn og armlæn, men i stedet lade dem flyde sammen til en helhed. Dette giver Ønskebens stolen dens familiære Y-form, der giver stolen både stabilitet og et overraskende komfortabelt sæde. Stolen var da også en udfordring at bygge, da stolens unikke form skabes ved at bøje solidt træ gennem en proces der involverer damp og specielle værktøjer, for at skabe stolens “ramme”. Denne teknik kræver både tålmodighed og et dybere kendskab til hvorledes man arbejder med træ.
Stolen emmer af feminin elegance, og er perfekt til enhver kvinde der længes efter det perfekte møde mellem æstetik og komfort.
Mange anser Y-stolen som et perfekt eksempel af Moderne Dansk Design, der søger at perfektionerer kombination mellem stabilitet, udseende og praktisk brug. Vil du vide mere om Y-stolens historie og design, læs mere her.
Den maskuline Okse-stol
Oksestolen var et design forud for sin tid, da den udkom i 1960, kun 10 år efter hans noget lettere og mere feminine Ønskebens stol. Inspireret af Picassos kunstværker, ifølge denne kilde, skabte Wegner et utroligt sofistikeret møbel, med en stærk ramme af stål og læder. Oksestolen var ikke det største af Wegners hit, da den kom på markedet for første gang. Al produktion af Oksestolen stoppede derfor i 1962.
Da Wegner i 1989 relancerede stolen samen med Erik Jørgensen, var markedet parat til den og stolen mødte stor succes på verdensplan og international anerkendelse.
Ligesom Ønskebens stolen er denne stol skabt med et specielt design, der lader stolens ryglæn, sæde og armlæn flyde sammen til en helhed. Hvis Ønskebens stolen giver illusionen af at være groet ud af træ, giver Oksestolen en illusion af at være hugget ud af en klippe. Oksestolen er en solid, stabil stol der ligesom oksen der har givet den sit navn emmer af styrke, robusthed og maskulinitet, og så er den utroligt lækker at sidde i, uanset om man ser fodbold eller arbejder på sin laptop.
Hvad enten du er til den feminine og yndefulde Wegner y-stol, eller Wegners mere solide oksestol, er dette to designs af Hans Wegner som vi håber, vil fortsætte med at være lige så populære i fremtiden som de er i dag.