4 råd til bedre IT sikkerhed på nettet

it sikkerhed

Du har fået mail. Det er en advokat fra Ghana, der beklageligt må meddele, at din onkel Gamawahr Sethre for en uge siden er afgået ved døden efter længere tids sygdom. Advokaten er i øjeblikket ved at gennemgå din onkels testamente i forbindelse med opgørelsen af dødsboet. Din onkel har åbenbart altid haft et særligt bånd til dig, idet han har efterladt hele $ 2 millioner til dig. Advokaten skal bare bruge dit bankoplysninger, så han kan overføre pengene til din konto. Det er selvfølgelig trist, at gamle Gamawahr har stillet træskoene, men at den gamle jas har efterladt dig så meget mammon, er alligevel noget af en overraskelse – især når du aldrig har hørt om ham, eller når du tænker over, hvor åbenlyst denne form for bedrageri egentlig er. Hvis bare alle former for IT svindel var lige så let at spotte, behøvede vi ikke denne artikel, men det er nu engang sådan, at IT sikkerhed er et must i dagens Danmark – både for private og virksomheder.

1.    Tag IT sikkerhed alvorligt

Det første råd er meget lavpraktisk. Det går kort sagt ud på, at du bør tage din IT sikkerhed alvorligt. Det kan godt være, at du ikke tror, at hacking kan ske for dig, men ikke desto mindre er der en betydelig sandsynlighed for, at du før eller siden bliver udsat for en eller anden form for IT-svindel. Når først dette sker, er det for sent at tage sine forholdsregler. Du bør derfor allerede nu følge de nedenstående 3 råd – lad være med at gøre det, når skaden er sket.

2.    Privat: Sikr dine filer

Som privat ses det typisk, at ondsindede mennesker går efter dine feriebilleder eller vigtige dokumenter. Dette er minder, som vi ikke kan få igen, og billederne er således det eneste, vi har tilbage – fx den sidste sommer sammen med farmor og farfar. Det er kynisk og ondt, men du kan undgå det ved at opbevare filerne to eller tre steder – selvfølgelig på din computer, men også i ”skyen” eller på et ekstern USB stik.

3.    Virksomhed: Vær forberedt

Virksomheder er om nogen endnu mere udsatte for at blive angrebet af hackers, da større selskaber ofte har en større pengepung. Derfor skal du som virksomhed være forberedt på, at hacking er en reel trussel – fx et DDoS angreb, som lægger din hjemmeside ned. Du finder alt du bør vide om IT sikkerhed for at undgå hacking og DDoS angreb ved at følge linket.

4.    Alle: Forsigtighed og sund fornuft

For begge grupper gælder det, at megen IT-svindel kan undgås, hvis blot man bruger sin sunde fornuft. Modtager du fx en mail fra chefen, der beder dig om at overføre et stort beløb til en udenlandsk konto, bør du måske lige ringe til ham og høre, om det nu kan passe. Hvis du som privat ser et link, der peger til en mistænkelig side, kan det være, at du måske ikke skal klikke på det. Brug din sunde fornuft – så undgår du langt det meste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *